Airsoft Termen

Back to homepage

Een overzicht van termen/afkortingen die veel gebruikt worden en als beginnend airsofter denkt waar hebben ze het over šŸ™‚


AB – Active Braking, het actief afremmen van de motor met behulp van een MOSFET. Wordt toegepast om overspin van de sector gear tegen te gaan.
AEG – Elektrisch aangedreven replica.
AEP – Automatic Electric Pistol, elektrisch aangedreven pistool.
AOE – Angle of Engagment, dit is de hoek waaronder de sector gear contact maakt met de eerste tand van de piston.
AOE Correction – Het corrigeren van de AOE heeft als doel het maximaliseren van het raakvlak tussen de sector gear en de pistontand, dit zorgt voor een efficiĆ«nter en duurzamer systeem.

BASR – Bolt Action Sniper Rifle, een sniper rifle waarbij handmatig het volgende schot geladen moet worden door de bolt naar achteren te trekken en naar voren te duwen.

CCW – Counterclockwise, aanduiding voor schroefdraadrichting (rechtsdraad)
CTW – Celsius Training Weapon (kopie van Systema gemaakt door celcius)
CW – Clockwise, aanduiding voor schroefdraadrichting (linksdraad)

DSG – Dual Sector Gear, is een sector gear met aan beide zijde tanden. Dit zorgt ervoor dat een replica 2 schoten lost bij Ć©Ć©n rotatie van de DSG t.o.v. 1 shot bij een normale sector gear.
DMR – Designated Marksman Rifle, term uit het leger voor geweren die de afstand/range tussen de infantry en de snipers moet dekken. In airsoft valt de DMR dan ook tussen de infantry (360 fps) en de snipers (500 fps) met 450 fps.

FPS – Feet per Second, de eenheid waarin de mondingssnelheid van een replica wordt uitgedrukt.

GBB – Gas BlowBack, Gas aangedreven replica met terugslag.

HPA – High Pressure Air, perslucht aangedreven replica.
HS – High Speed, aanduiding voor motoren die een hogere max. RPM hebben, maar een lager koppel.
HT – High Torque, aanduiding voor motoren die een hoger max. koppel hebben, maar een lager RPM halen

LiPo – Lithium-ion Polymeer, accu type

Mondingssnelheid – Is de snelheid waarmee de BB de loop verlaat.
MED – Minimum Engagement Distance, minimale afstand waar vanaf geschoten mag worden.

NBB – Non BlowBack, gas aangedreven replica zonder terugslag.
NiCd – Nikkel Cadmium, accu type
NiMh – Nikkel Metaalhydride, accu type

PME
– PreMature Engagement, wanneer de sectorgear de piston al oppakt voordat deze zijn slag heeft afgemaakt.
PTW – Professional Training Weapon (Systema)

TPA – Turns per Armature, het aantal koper wikkelingen per spoel/armatuur in de motor. In het algemeen geldt, meer wikkelingen = hoger koppel, minder wikkelingen = hoger max RPM. Maar de gebruikte materialen en magneten hebben hier ook invloed op.

QD – Quick Detach, een snel sluit systeem om slings/accesoires los/vast te maken.
QSC – Quick Spring Change, het vervangen van een veer zonder dat hiervoor de volledige gearbox moet worden opengemaakt en/of uit de replica hoeft te worden gehaald, andere vormen/namen is het SAEC van Specna Arms.

Event styles:
Skirm
– Afkorting van het Engelse skirmish; een klein gevecht/handgemeen. Doorgaans de aanduiding van een regulier airsoftevenement, al dan niet met missies of simpelweg team deathmatch.

TacSim – Tactical Simulation. Hangt tussen Skirm en ComSim in.

ComSim – Afkorting van Combat Simulatie. Een uitgebreider airsoftevenement met missies en/of doorlopende verhaallijn, waarbij een commandostructuur (in de vorm van commanding officer (co) en squad leader (sl) vaak is ingevuld. Onderliggende taken per squad, zoals support, medic en DMR/sniper zijn vrij invulbaar, afhankelijk van het aantal beschikbare spelers.

MilSim – Afkorting van Militaire Simulatie. De meest uitgebreide variant van airsoftevenementen, waarbij het voornaam is om – zo goed als – waarheidsgetrouw de invulling aan commandostructuur te volgen en op te volgen, evenals het lopen van patrouille, wachtlopen en het toepassen van militaire tactieken en technieken. Vaak aangevuld door een uitgebreide set met regels (waaronder speciale medic regels, camouflage regels, etc.) die gepaard gaan met een uitgebreide verhaallijn, met een daadwerkelijk oorzaak en gevolg bij het behalen (of juist niet) van opdrachten. Doorgaans een meerdaags evenement, waarbij het spel 24-uur doorgang heeft.

Bron: https://airsoftclubnederland.nl/community/threads/het-airsoft-abc.1956/


Handsignalen